Mobilt bredbånd dækning 3G / 4G

Undersøg hvilke udbydere, der kan tilbyde dig ordentlig dækning og undgå at få en langsom og ustabil internetforbindelse.

Her på siden kan du se en oversigt over, hvilke internetudbydere der har mobilt bredbånd/trådløst internet dækning, der hvor du bor.

Leder du efter 4G mobilt bredbånd, har vi også skrevet en artikel om de danske 4G-netværk.

Hvis du har en Ipad, en anden tablet eller en smartphone, er det også 3G-netværket, du bruger til at komme på nettet.

Mobilt bredbånd dækningskort

Ved at klikke på den enkelte internetudbyders navn på listen nedenfor, får du information om de enkelte udbyderes dækning, ligesom jeg linker til de enkelte udbyderes dækningskort.
Det er kun 3, TDC, Telia og Telenor, der har deres eget netværk. De øvrige “lejer” sig ind på et netværk, og jeg har listet dem under det netværk, de benytter sig af. Bemærk at de mindre udbydere ikke altid har adgang til 4G-netværkene.

[mobilt-bredbaand-daekning]

Telia og Telenor er i fuld gang med at slå deres netværk sammen. I efteråret 2013 er man allerede nået et stort stykke, men store dele mangler omvendt stadig. Hele 3G-netværket er formentlig slået sammen i starten af 2014. 2G-netværket bliver først slået sammen senere. 4G-netværket er allerede helt identisk.

Jeg vil anbefale, at du undersøger dækningskortet fra den udbyder, du regner med at købe mobilt bredbånd hos, selvom de deler deres netværk med andre internetudbydere. På den måde er du helt sikker på, at det er det rigtige dækningskort, du ser. Vær dog opmærksom på at få klikket 4G fra ved udbydere uden 4G, da de faktisk ofte viser med 4G-dækning, selv om de endnu ikke tilbyder det.

Jeg har også hurtigt gennemgået de enkelte netværks dækning, og det kan du læse mere om længere nede på denne side.

Hvis du ser en fejl, så vil det være en stor hjælp, hvis du vil sende mig en email, så den kan blive rettet.

Hvis du leder efter mobilt bredbånd i et udkantsområde, kan det være en idé at læse vores artikler, der skal hjælpe folk med at finde internetudbyder efter Skylines lukning i juni 2012.

Mobilt bredbånd – 3G og 4G

Den teknologi, som bliver brugt til at levere mobilt bredbånd, bliver normalt kaldt 3G, og det er derfor den, jeg har valgt at fokusere på her på siden. Nogle kalder det også UMTS, HSPA+. 3G er den brede betegnelse for begge dele, og den udbyderne som regel bruger.

Der er også 4G-dækning, men det er mindre udbredt, og selv med 3G vil du i hovedreglen have rigeligt hastighed. Hvis du har et 4G-abonnement, har du dog også adgang til 3G-dækningen. Der er også helt andre teknologier (bl.a. bruger udbyderen Net1 en anden teknologi), men de er ikke nær så brugte, da de typisk er dyrere og mindre mobile end traditionelt mobilt bredbånd via 3G.

På sigt vil 4G formentlig overhale 3G, men rent økonomisk kan det ikke svare sig at spekulere i dette endnu. Har du 4G-dækning på din adresse, og vil du gerne streame videoer kan det godt betale sig at overveje 4G.

Den danske 3g dækning

Der er 4 internetudbydere, som har licens til at opstille 3g master i Danmark, og der kan være rigtig stor forskel på, hvilken dækning de har, der hvor du bor.

De 4 danske 3g netværk

De andre internetudbydere lejer sig ind på ét de 4 3g netværk, og på den måde har de mulighed for sælge mobilt bredbånd uden selv at opstille master.

Selvom mange af internetudbyderne altså bruger de samme 3g master, kan du komme ud for, at der er forskel på hastigheden og stabiliteten, da der er forskel på, hvilke modemer de sender til deres kunder, og naturligvis hvilke pakker de sælger. Der er dog ikke forskel på, hvor højt du er prioriteret til den enkelte mast.

Til gengæld er det endnu kun få udbydere, der har adgang til 4G-masterne – men på 3G-netværket har det altså ingen betydning, om du er kunde ved netværksudbyderen eller ved en udbyder, der lejer sig ind på netværket.

Mobil bredbånd dækning hos udvalgte internetudbydere

Nedenfor er links til dækningskortene på de enkelte internetudbyderes hjemmesider. Jeg har også skrevet kort om dækningen.

3

I skrivende stund har 3 efter de flestes mening Danmarks bedste 3g dækning. Flere af de andre udbydere er dog ved at hente ind på 3, men der er ingen tvivl om, at 3 stadig er en af de skarpeste, når det kommer til 3g-dækning.

3 har brugt rigtig meget energi på at være foran de andre danske internetudbydere både indenfor hastighed og dækning, og 3 har især imponerende dækning i flere yderområder – men som ved alle udbydere, er der også huller en del steder. 3 har også fået 4G. Her har de længe haltet gevaldigt efter, men de er så småt ved at hale ind på de andre udbydere – men lige nu har de fortsat den ringeste 4G-dækning.


3 mobilt bredbånd dækning kort

Du bør vælge 3 hvis…

Du vil have den bedste dækning for eksempel, fordi du bor på landet eller vil være sikker på, at du har de bedste muligheder for at tage dit mobile bredbånd med i tog, ferie eller et hvilket som helst andet sted.

3 er efterhånden en god konkurrent også på prisen, men du bør bide mærke i, at også Oister bruger 3’s 3G-dækning, og selv om Oister ikke tilbyder helt så høje hastigheder, er det dog rigeligt til, du kan få fuldt udbytte af din forbindelse – og så er der altså penge at spare ved at vælge Oister. Dog har Oister ikke et helt så bredt udvalg af udstyr som 3 har, og derfor kan de være uinteressant for dig, hvis du vil bruge forbindelsen til flere computere. Der er dog USB-modem mulighed ved Oister.

Læs mere om 3’s dækning og hvordan du analyserer på deres dækningskort.

Gå til 3s hjemmeside

Til toppen

Oister

Oister er et lavprisselskab ejet af det samme firma, som ejer 3. De bruger derfor det samme 3g netværk til at udbyde mobilt bredbånd, hvilket betyder, at du kan få den samme gode dækning, som du får hos 3 – bare billigere.

Der er dog den hage, at Oister ikke sælger lige så hurtige forbindelser, ligesom der er mange goder hos 3, hvilket ikke er tilfældet hos Oister. Hastigheden ved Oister er dog høj nok til, at du kan streame tv og alt det andet, når der er fornuftig dækning.

Selv om 3 har deres egne kunder, bliver du ikke prioriteret lavere, når der gives adgang til masterne.

Oister dækingskort


oister mobilt bredbånd dækning kort

Du bør vælge Oister hvis…

Du skal bruge en “normal internetforbindelse” og gerne vil have en god og sikker forbindelse, men ikke har brug for 3’s ekstra fordele.

Oisters tilbud er skræddersyet, så det opfylder de krav, en normal gennemsnitsdansker stiller til sin internetforbindelse. Ved at skære alt det “overflødige” væk, kan Oister levere billigt mobilt bredbånd med rigtig god dækning, og hastigheden er også hurtig nok til langt de fleste behov. Så længe du kun har én computer på nettet af gangen, kan Oister være et rigtigt fornuftigt valg, og er du ikke ret meget på nettet, kan der være penge at spare ved at have dem som den eneste internetudbyder.

Læs mere om Oisters tilbud på deres hjemmeside

Læs mere om Oisters netværk

Til toppen

TDC

TDC er den gamle dreng i klassen, men de er efterhånden lidt bagud, når det kommer til dækningen. De halter et stykke efter 3, men også Telia står stærkt i forhold til TDC, når det kommer til 3G-dækningen.

Efterhånden dækker TDC dog det meste af landet, men der er huller i deres dækning – primært i de tyndest befolkede områder i Jylland, og flere steder skal du altså ikke ret langt på den andne side af et byskilt, før signalet til din forbindelse er noget du må spejde efter.

TDC har gode hastigheder i byerne, men på landet skal du ofte være lidt mere tålmodig – mange steder kan du fint tjekke mail og lignende, men det kan være svært at streame i fornuftig kvalitet – de fleste steder er hastigheden dog god, men du bør tjekke dækningskortet, hvis du bor på landet.

TDC har dog den bedste 4G-dækning, og det virker til at de satser benhårdt på at bevare den position. Faktisk er der en del steder ved TDC, hvor der ikke er 3G men til gengæld er 4G-dækning. 3G-dækningen er dog fortsat mest udbredt.

TDC dækningskort


tdc mobilt bredbånd dækning kort

Læs mere om hvor TDC har master.

Til toppen

Telmore

Telmore bruger TDCs 3g netværk, hvilket betyder, at de kan levere mobilt bredbånd til langt de fleste danskere.

Selvom Telmore giver dækning de fleste steder, så halter hastighederne dog en smule for dem, der bor på landet i Jylland. Telmore har ikke adgang til 4G.

Telmore dækningskort


telmore mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

Fullrate

Da Fullrate bruger TDCs 3g netværk dækker de, langt de fleste steder bortset fra nogle områder på landet – i byerne er der til gengæld sjældent problemer, men der er ingen tvivl om, at TDC ikke har førertrøjen på, når det kommer til 3G-dækning.

Sammenlignet med de andre danske udbydere af mobilt bredbånd giver Fullrate ikke specielt god dækning, og samtidig har de meget langsomme hastigheder, der gør, at du ikke kan streame i specielt god kvalitet, selv hvis der er dækning – til standardforbindelse eller som supplement i sommerhuset, kan Fullrate dog ofte være et godt valg. Hvis du bor i Jylland eller langt ude på landet skal du dog være opmærksom på, at der er relativt store huller i dækningen når man kommer tilstrækkeligt langt ud på landet.

Da Fullrate har en lav hastighed, kan du mange steder nå op på det optimale, men hvis du vil have en forbindelse, som er hurtigere end 2 Mbit vil jeg anbefale at du kigger nærmere på dækingen hos 3 og Telia, da de leverer højere hastigheder langt de fleste steder.

Fullrate har ikke adgang til 4G.

Fullrate dækningskort


fullrate mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

Telia

Telia har deres eget 3g netværk, og er efter min mening tæt på at tilbyde ligeså god dækning som 3. Der er dog huller i hele landet i de tyndt befolkede områder, så jeg vil anbefale dig at undersøge dækningskortet, hvis du regner med at ville bruge dit mobile bredbånd udenfor de større byer.

For de fleste vil Telias 3g dækning dog være et glimrende alternativ til TDC og 3. Telia har også et rigtigt godt 4G-netværk. Tidligere var de klart stærkest, men de er dog siden blevet overhalet af TDC.

For tiden slår Telia deres 3G-netværk sammen med Telenors, og det kommer formentlig til at betyde, at de sammen vil overhale 3’s 3G-netværk.

Telias dækningskort


telia mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

Call Me

Call me benytter sig af Telias dækning, og kan derfor tilbyde gode hastigheder i langt de fleste områder. Bor du på landet, vil det dog være fornuftigt at tage et grundigt tjek på deres dækningskort.

Call me har også adgang til Telias 4G-netværk, hvis du køber et af deres 4G-abonnementer. Men selv om Call me er et af de få lavprisselskaber, der har adgang til 4G ved en anden udbyder, anbefaler jeg dig at vælge deres 3G abonnementer – de giver rigeligt hastighed, og der er MANGE penge at spare. Du skal kun vælge 4G-abonnementer, hvis du har et stort behov for høj hastighed, for du kan fint streame tv og hente filer ret hurtigt, via deres 3G-netværk.

Call mes dækningskort


3 mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

Telenor

Telenor har efter min mening den dårligste dækning – men derfor behøver det ikke være et dårligt valg for dig, og den ringe status vil snart være ændret.

I de større byer er dækningen glimrende, og der er også landområder med fornuftig dækning. Men bor du ude på landet, vil du risikere at få en meget langsom forbindelse, så jeg vil anbefale dig at kaste et grundigt blik på deres dækningskort. Telenor vil dog løbende slå deres dækning sammen med Telias, og det vil betyde, de snart kommer i førertrøjen på 3G-området. Sammenlægningen forventes at være afsluttet omkring starten af 2014.

Telenor bruger allerede nu Telias 4G-netværk, og de har derfor solid dækning, der dog er en smule efter TDC.

Telenors dækningskort


Telenor mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

CBB

CBB bruger Telenors netværk. Det er derfor ikke specielt imponerende, medmindre du bor i de større byer, og samtidig tilbyder de ikke specielt hurtigt hastigheder.

De kan dog være et rigtigt fornuftigt valg. Deres priser er lave, så bor du i et område med god dækning er de helt sikkert en overvejelse værd. Pga. den forestående sammenlægning af 3G-netværkene ved Telenor og Telia, vil CBB snart være i topklasse på dækningsområdet. Dette forventes endeligt gennemført i starten af 2014.

CBB bruger ikke 4G.

Se CBB’s dækningskort


cbb mobilt bredbånd dækning kort

Til toppen

Maste databasen

Mastedatabasen er en oversigt over antennepositioner i Danmark drevet af IT- og Telestyrelsen.

Du kan bruge den til at se, hvilke 3g master, der er, der hvor du bor, og om der er planer om at opstille nye. Det betyder, at du kan finde 3g masterne i dit område og undersøge, om der er bygninger, der står “i vejen” mellem masterne og dit hus, og på den måde få en bedre fornemmelse af, hvor god dækningen er, end hvis du havde brugt dækningskortet fra en internetudbyder.

Vær dog opmærksom på, at det ikke er sikkert træer eller huse har særligt stor indflydelse på dækningen, og husk at du i udgangspunktet har 14-dages fortrydelsesret, når du køber mobilt bredbånd – så er du utilfreds med dækningen efter at have bestilt mobilt bredbånd hos en leverandør, kan du få pengene tilbage indenfor 14 dage – også selv om, du har pakket det mobile bredbånd ud.

For at se 3g masterne skal du på forsiden af Maste Databasen vælge tjenestetypen “mobiltelefoni” og teknologien “UTMS”. Det er en fordel, hvis du først zoomer ind på den by du bor i, inden du vælger masterne, der skal vises, da det tager flere minutter at finde en komplet oversigt over alle 3g masterne i Danmark frem.

Til toppen

Vær også opmærksom på dit udstyr

Ud over dækningen skal du også være opmærksom på, hvilke hastigheder dit 3G-modem understøtter. Det er nemlig ikke altid, det understøtter specielt høje hastigheder. Især ikke, hvis dit modem er et par år gammelt.
Læs hvordan du får bedst mulige dækning på mobilen i artiklen her